Είναι το μόνο ολοκληρωμένο σύστημα σχεδιασμού, διαχείρισης και αξιοποίησης επιχειρησιακών πόρων για φορείς κατάρτισης όπως Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κέντρα δια Βίου Μάθησης. Περιλαμβάνει το λογισμικό Argus που δημιουργήθηκε το 1997 από τον Δημήτρη Δρόσο, βασικό στέλεχος της εταιρίας μας, και το οποίο από τότε εξελίσσεται συνεχώς προσαρμοζόμενο στις συνεχείς και ιδιαίτερες απαιτήσεις λειτουργίας των ΚΕΚ.
Σήμερα με το λογισμικό αυτό εξυπηρετούνται πάνω από 60 φορείς κατάρτισης που υλοποιούν περισσότερο από το 70% της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα. Η εταιρία μας υποστηρίζει και διαθέτει το προϊόν ArgusERP#, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από το Argus, το ειδικό σύνθετο SharpCRM που περιλαμβάνει CRM λειτουργίες, διαχείριση εγγράφων, διαχείριση έργων και συμβάσεων, κ.α., ένα νέο εξελιγμένο σύστημα παραγωγής εντύπων και καταστάσεων και μια σειρά από νέα εργαλεία (SharpManager κλπ).
Η Λειτουργική Φιλοσοφία του ArgusERP# χαρακτηρίζεται από:
- Την πλήρη κάλυψη του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των φορέων κατάρτισης (ΚΕΚ/ΚΔΒΜ/ΙΕΚ).
- Τη δυνατότητα συνεργασίας (διαλειτουργικότητας) με εξωτερικά προγράμματα (Add-ons) που μπορούν να επιτελούν εξειδικευμένες συμπληρωματικές στο Argus ERP λειτουργίες. Έτσι λειτουργούν τα προγράμματα που παράγουν τα έντυπα που απαιτούνται από το θεσμικό πλαίσιο.
- Την Διαχείριση Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής προσαρμοσμένης στο πλαίσιο αυτό.
- Το εύχρηστο περιβάλλον εργασίας.
- Την ενιαία εισαγωγή και αποθήκευση δεδομένων στη βάση του συστήματος και την άμεση διάθεση των δεδομένων αυτών στους απεριόριστους πρακτικά χρήστες του συστήματος που μπορεί να υπάρχουν.
- Την ενιαία διαχείριση εκπαιδευτικών και οικονομικών διαδικασιών και την διαλειτουργία μεταξύ τους.
- Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου, δίνοντας την δυνατότητα πρόσβασης στο προσωπικό όλων των δομών του ΠΕΛΑΤΗ ανεξαρτήτως γεωγραφικής διασποράς μέσω ειδικών servers (terminal servers).
- Την διασφάλιση εμπιστευτικότητας, ορθότητας και ακεραιότητας των δεδομένων.
- Την δυνατότητα παραμετροποίησης πολλών υποσυστημάτων και λειτουργιών από τον πελάτη, ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του.